PREZENTAREA COMUNITĂȚII

//faraarmaneasca.ro/wp-content/uploads/2022/11/DSC_0027-scaled.jpg

Asociatia Comunitatea Armana din Romania a lut fiinta in urma adunarii de constituire ce a avut loc la Bucuresti in data de 19.09.1990.

Primul Consiliul Director a format din:

  • Presedinte - prof. Ioan Cardula
  • Vicepresedinti - Chirata Meghea, Stere Samara, Mihai Barba si Tascu Satrapeli,
  • Secretar - Gabi Ciungu
  • Membru consiliul director - Bileca Mihai

Activitati desfasurate pana in 2004

  • acordarea de burse de studiu pentru studenti armani din Albania si Macedonia
  • introducere de ore cu predare in limba aromana in scoli di Constanta
  • trimiterea de carti in limba armana la comunitatile de armani din Albania
  • a sustinut emiterea de emisiuni in limba armana la RRI si Radio Constanta
  • a sustinut pregatirea de redactori radio pentru limba armana
  • a sustinut pregatirea de preoti care sa oficieze slujbe in limba armaneasca
  • a sprijinit actiunea organizatia UCLA a armanilor di Fraiburg de elaborare si adoptare a recomandarii 1333/1997 a Consiliului Europei privind armanii
  • a organizat pentru prima data impreuna cu OTAR sarbatorirea Zilei Nationale in 1999 la Constanta
  • in anul 2001 a tiparit cartea Istoria Aromanilor a profesorului Ioan Cardula.

In anul 2002, la initiativa lui Costica Canacheu, s-a format un grup de initiativa la Bucuresti, format din Tascu Lala, Aurica Piha, Florentina Costea, Alexandru Zikov si altii cu scopul de a revitaliza CARo. Prin numeroasele deplasari in localitatile in care locuieasc armani s-au format comitete de initiativa locale si s-a demarat procesul de organizare comunitara a armanilor din Romania.

In 18 ianuarie 2004, are loc adunarea din Slobozia, unde s-au intalnit mai multe comitete de initiative locale (din 22 de localitati) ale armanilor cu conducerea CARo in vederea organizarii comunitare a armanilor din Romania. S-a emis o declaratie in care s-a confirmat scopul initiativei: Afirmarea identitatii armâneshti prin dezvoltarea limbii si culturii aromâne impreuna cu institutiile statului roman precum si cu cele europene.

Vezi documentul programatic Declaratia de la Slobozia aici.

In urmatoarel luni au avut loc actiuni de infiintare a filialelor judetene ale CARo.

In 4 aprilie 2004, are loc Adunarea Generala a CARo din Slobozia, la casa Casa de cultura, unde a fost ales Consiliul Director (format din 35 de membri) iar Consiliul Director a ales conducerea CARo: presedinte, vicepresedinti, secretar general, de asemenea s-a decis ca Vicepresedintii sa fie si coordonatori de departamente

  • Presedintele Consiliului Director - Canacheu Costică,
  • Vicepresedinte Departament Cultura - Caracoti Constantin
  • Vicepresedinte Departament Social - Grasu Constantin
  • Vicepresedinte Departament Economic - Rida Dumitru
  • Vicepresedinte Departament Relatii Externe - Samara Stere
  • Vicepresedinte Departament Tineret - Bara Mariana
  • Vicepresedinte Departament Organizatia de femei - Budeş Mariana
  • Secretar General - Damov Stelian
  • Membri: Barba Mihai, Capsali Iulian, Carabaş Zoe, Cuşa Nicolae, Duşu Nicolae, Gospodin Mioara, Grasu Dimchi, Gugeaman Dumitru, Meghea Chiraţa, Mihali Constantin, Nicioală Taşcu, Papacu George, Peanci Nicolae, Piha Aurica, Saricu Gheorghe, Sterghiu Nicolae, Uzună Cristiana, Vrana George, Zeana Corneliu, Zicu Gheorghe, Zicu Mihai, Zicov Aleksandar
  • Presedintii de Filiale: Cuturela Sandu - Filiala Bucureşti, Sărăcăceanu Constantin - fililala Ialomita, Zelca Vasile - fililala Constanţa, Zardova Nicolae - filiala Călăraşi, Fudulea Vasile - filiala Tulcea.

Biroul Executiv este format din presedinte, vicepresedinti, secretar general si presedintii de filiale.

Adunarea Generala a luat urmatoarele masuri:

  • s-a stabilit modificari la statut cf legii 26/2000, de fapt elaborarea unui nou statut.
  • s-a aprobat constituira de filiale judetene la Bucuresti, Ialomita, Calarasi, Tulcea, Custantsa
  • s-a aprobat infiintare Consiliu de Incredere - primul membru prof. Ioan Cardula
  • s-a stabilit cotizatia de 1 euro/luna, elevii, studenti si pensionarii fiind scutiti
  • s-a aprobart Regulamentul de functionare al Comunitati
  • s-a hotarat reprezentare prin cabinete de avocatura individuale George Vrana si Ana-Maria Vintan

In data de 24 aprilie 2004, a avut loc prima adunare a Consiliului Director in Comuna Stejaru judetul Tulcea.

In perioada 8 -12 Iulie 2004, CARo a organizat o Excursie in Grecia cu ocazia desfasurarii celei de a 20 adunari anuale a Organizatiei care reuneste Asociatiile Armanilor din Grecia, eveniment eminamente etno-folcloric. Cu aceasta ocazie Comunitatea a finantat realizarea unui film documentar despre acest evenment pe carea il puteti urmari aici.

In perioada 20 - 22 august 2004, are loc Prima editie a  Zilele Culturii Aromâne, care a avut trei sectiuni:

  • Miletea armâneascâ shi identitatea a ljei tu treilu mileniu
  • Litiratura armâneascâ di azâ;
  • Biblia pi armâneashti.

In 16 aprilie 2005, are loc Adunarea Generala de la Sala Leu din Bucuresti unde s-a demarat procesul de solicitare a statutului de minoritate. Cei 540 de reprezentanti (delegati) ai tuturor filialelor (Bucuresti, Calarasi, Constanta, Ialomita, Tulcea) au aprobat cu o singura abtinere Declaratia VREAREA A ARMANJLORU prin care membrii CARo se identifica in Romania ca: Minoritate Nationala si Parte Intergranta a Poporului Armanesc din Peninsula Balcanica.

Vezi mai departe pagina RECUNOASTEREA CA MINORITATE NATIONALA aici.

In 15 aprilie 2006,  are loc Adunarea Generala ordinara a CARo de la Palatul Copiilor din Constanta. S-a adoptat o rezolutie prin care se aminteşte că ţinând cont de hotarârea Consiluilui Consultativ a Convenţiei cadru privind Protecţia Comunităţilor Naţionale din 24 Nov.2005, de articolele 24, 31 este necesar ca Instituţiile Statului să continue dezvoltarea logisticii pentru sprijinirea armânilor şi că a avut loc un dialog în acest sens.

Trebuie adoptate amendamente la Legea 589/2001 privind completarea Consiliul Minorităţilor Naţionale cu acei care nu au reprezentanţi în Parlament.

In 21 aprilie 2007, are loc Adunarea Generala de la Slobozia in carea s-a ales un nou Consiliu Director, cu o noua conducere in frunte cu Costica Canacheu.

In Adunarea Generala din 2007 de la Slobozia s-a hotarat schimbarea denumirii asociatiei din Comunitatea Aromana din Romania in Comunitatea Armana din Romania.

În data de 25.04.2007, Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti a admis cererea de modificare a statutului CARo cu privire la schimbarea denumirii asociaţiei în “Comunitatea Armână din România”, introducerea în uz a termenilor de armân/armână şi derivatele acestora, precum şi completarea obiectivelor asociaţiei cu un nou punct referitor la reprezentarea în Consiliul Minorităţilor Naţionale (încheierea de şedinţa din data de 25.04.2007 pronunţată de Judecătoria Sectorului 2 în dosarul nr. 4540/300/2007).

In aceiasi Adunare Generala s-a aprobat infiintarea Consiliului Tinerilor Armani ca organizatie de tineret a Comunitatii.

Tot atunci s-a hotarat deschiderea actiunii in judecata cu statul roman in ce priveste cercul vicios in carea ne aflam: nefiind recunoscuti ca minoritate si nefacand parte din Consiliul National al Minoritatilor nu puteam participa la alegeri; neparticipand la alegeri nu aveam accesl in Consiliul National al Minoritatilor.

În data de 10.10.2007, au fost înregistrate modificările şi completările statutului asociaţiei adoptate în cadrul Adunării Generale a asociaţiei din data de 21.04.2007 în sensul că au fost introduse noi obiective privind înregistrarea de jure a armânilor ca minoritate naţională, atragerea şi implicarea tinerilor în păstrarea şi promovarea civilizaţiei armâneşti. De asemenea, au fost aduse şi modificări cu privire la calitatea de membru al Comunităţii, conducerea şi administrarea asociaţiei şi a fost înregistrată menţiunea privind noua componenţă a Consiliului Director şi a Comisiei de cenzori alese în cadrul Adunării Generale din data de 21.04.2007.

In 12 aprilie 2008, are loc Adunarea Generala a CARo. Locatsia: Liceul di Arta din Custanta.

In 17 aprilie 2010, are loc Adunarea Generala a CARo in care s-a ales un nou CD carea a ales o noua conducere. Noul presedinte al CD al CARo a fost ales Stere Samara.

In 23 mai 2011, are loc Adunarea Generala sala Titulescu de la Romexpo

In 26 mai 2013, are loc Adunarea Generala a CARo in care s-a ales un nou CD carea a ales o noua conducere.

  • Presedinte al Consilului Director - Damov Constantin
  • Reprezentati ai Comunitatii in Consiliul Armanilor: Costa Canacheu, Stere Samara, Costa Damov, Stere Beca, Constantin Nini Stere, Nicu Caramihale, Oani Nicolae, Gheorghe Zicu.

Adunarea Generala a CARo – a ramas pentru 18.04.2015